We hebben iets heel anders gedaan met Opus 7, we hebben ons gewaagd aan een (kerk)opera! Uit Noorwegen komt deze kerkopera die we in dit project als muziektheater hebben uitgevoerd. Het is een werk van de ons bekende en in Noorwegen beroemde componist Ståle Kleiberg: David and Bathsheba. Wij waren bij de première van dit bijzondere werk in de Nidaros kathedraal in Trondheim en wisten het meteen: deze opera willen wij met Opus ook uitvoeren.Ståle ging akkoord en was bij alledrie de uitvoeringen aanwezig en heeft vooraf aan ieder concert kort iets over dit werk verteld.

We hebben nu drie concerten achter de rug. Alle concerten waren zeer goed bezocht en de reacties uit het publiek zijn unaniem lovend over de muziek. Er waren diverse reacties op het theaterdeel, van ´zeer aanvullend, hield me echt bij het verhaal, ontroerend´, tot aan `het voegde niets toe´. Dat is kunst, de een heeft er iets mee, de ander niet. Wij zijn allemaal zeer tevreden over de drie voorstellingen en gaan ons nu een jaar bezinnen op een vervolg van de Opus concerten.

David en Batsheba, een oud bijbelverhaal waarin verleiding, schuld en schaamte een grote rolspelen. Een thema dat in onze tijd ook nog steeds actueel is…

Opus 7

Wie werkten er mee:
Dirigent: Anne Sollie
Projectkoor van 48 ervaren amateurzangers
Orkest Philharmonia Amsterdam
Vijf solisten: Eline Harbers, Rein Kolpa, Joost van der Linden,Pierre Mak en Christiaan Peters.
Regisseur: Onno Spreij
Vier amateur- semi- prof acteurs en 4 figuranten

De regisseur Onno Spreij was verantwoordelijk voor de aanvullende kunstvorm: theater.
Samen met professionele ontwerpers en veel studenten van het Friesland College toverde hij dit stuk om in een mooie theatrale uitvoering. ( zie ook pagina : kunst)

editor10-opus7 Wie zijn Reqiuem kent, herkent onmiddellijk Kleibergs stijl van componeren. Ståle Kleiberg is een van die hedendaagse componisten die, ondanks het feit dat hij een modern klank idioom hanteert toch toegankelijke muziek schrijft. Zijn orkestraties zijn verfijnd, doordacht en effectief.

Kleiberg weet als geen ander emoties en sferen in zijn muziek te vangen. Bijvoorbeeld in zijn Requiem, waar op zich al aangrijpende teksten nog eens extra zeggingskracht krijgen door de wijze waarop Kleiberg ze toonzet. Zelfs zonder tekst is duidelijk hoorbaar waar de muziek over gaat. Zo ook in het opera oratorium ‘David and Bathsheba’. Gaat het hier vooral om handelingen, Kleiberg vangt bijzonder treffend de bijbehorende emoties van de hoofdpersonen in de muziek. Verdriet, spijt, boosheid, vergeving, het is allemaal hoorbaar zonder opsmuk of sentiment. Ook in de delen van het koor, dat niet actief aan de handelingen deelneemt maar meer commentaar geeft, weet hij de atmosfeer steeds feilloos te treffen.

Wetterkrite 47, 9084 DN  Goutum | info@koorprojektopus.nl | NL 40 RABO 0131 8510 47

2019 © ZeeDesign