Dirigent

Arnaud Oosterbaan

 

Arnaud Oosterbaan (1981) ontving internationale aandacht met de 2010 Anton Kersjes dirigentenprijs voor jonge dirigenten in het Concertgebouw te Amsterdam.

In 2012, maakte hij zijn debuut als operadirigent met Het orkest van het Oosten met Mozart’s opera Le Nozze di Figaro, gevolgd door producties bij professionele orkesten en operahuizen. Concerttournees brachten hem naar Duitsland, Spanje, Zwitserland en Zweden. In Nederland dirigeerde Arnaud op gerenommeerde podia zoals het Concertgebouw Amsterdam, Theater Carré, Robeco Summernights en Grachtenfestival Amsterdam.

Arnaud Oosterbaan assisteerde vele producties bij verschillende opera productiehuizen, waaronder de Nationale Opera in Amsterdam, L’Opéra de Rennes en Atelier Lirique (L’Opéra Bastille, Paris). Arnaud werd in 2010 benoemd tot ‘Assistant in Residence’ bij de Nederlandse Reisopera (– 2013) alwaar hij vervolgens de functie hoofd muziek bekleedde.

Geboren in Wolvega, studeerde Arnaud directie aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Na het afsluiten van zijn Bachelor- en Masterstudie, vervolgde hij zijn studie met een 2e masteropleiding directie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hij besloot beide masterstudies opera- en orkestdirectie met het predicaat “summa cum laude”.

Dirigentenbeurzen gaven hem de mogelijkheid om internationale masterclasses te volgen bij Neeme Jaärvi (Est), Karl St. Clair (USA), Benjamin Zander(UK) en Alexander Polishuk (RUS). Tijdens de prestigieuze London Master Classes, Oosterbaan werd gecomplimenteerd: ‘a real conductor in every vein of his body’.

Naast het dirigeren van concerten en voorstellingen is Arnaud zeer bevlogen in het begeleiden van jonge dirigenten en musici. Hij coacht afgestudeerde dirigenten uit verschillende landen bij de ontwikkeling van hun muzikaliteit, communicatie en leiderschapskwaliteiten. In november 2019 geeft hij een week masterclasses in Londen aan een internationale groep jonge talentvolle dirigenten.

Arnaud Oosterbaan is directeur en artistiek leider van Stichting Nootstroom, een innovatieve stichting om sterke verbindingen te leggen tussen hoogwaardige voorstellingen met klassieke muziek, en de regio. Daarnaast is Arnaud kwartiermaker voor Conservatorium Campus Fryslân.

Met zijn passie voor leiderschap en communicatie is Arnaud actief als gastspreker bij bedrijven, talent programma’s en onderwijsinstellingen.